VOEDING

Gepubliceerd op 1 augustus 2021 om 11:50

Laatst kreeg ik de volgende vraag ‘Denk jij dat voeding een rol speelt in het ontstaan van ziektes?’ Nu kan ik heel kort zijn namelijk voluit: JA.
Mijn afstudeerscriptie heb ik geschreven over voeding. Juist omdat dit zo belangrijk basis is voor een gezonde hond.

De gedachte die dáár dan weer achter zit wil ik jullie graag in meenemen in deze blog.

Tuurlijk is het vaak te kort door de bocht om álles alleen op de voeding te gooien want er speelt nog zoveel meer een rol. Maar de voeding die jij jouw hond geeft zijn wel de bouwstenen van zijn lichaam. Simpel gezegd: Wat jij hem geeft, daar moet hij het mee doen. De bouwstenen zijn een soort legosteentjes, hij mag er een huis (lichaam) van bouwen. Geef je hem niet de juiste legosteentjes, te weinig legosteentjes of niet passende, lukt het hem ook niet een goed stevig huis te bouwen. Bij een harde storm stort dit huis ook sneller in als een goed gebouwd huis.
Terug naar de hond; als jij jouw hond niet geeft wat hij nodig heeft, is het lichaam niet optimaal in staat zichzelf in balans en gezond te houden.

Dit is denk ik vrij begrijpend maar ik hoor je denken maar wat heeft mijn hond nodig? Hoe weet ik dit? En waarom wordt mijn hond soms toch ziek?

Om erachter te komen wat jouw hond nodig heeft, is het nodig naast te kijken wie is de hond óók naar zijn individuele behoeftes, wie is deze hond?
Heb jij wel eens een hond (wolf) een uurtje zien snacken in een graanveld? Waarschijnlijk is je antwoord nee
Dat komt namelijk omdat bijvoorbeeld granen niet op het menu staan van deze dieren. Sterker nog, ze missen een verteringsenzym om de cellulose in plantaardig materiaal af te breken.

Wanneer plantaardige delen voor verwerkt worden door een machine of voor verteerd door een prooidier wordt de opname al makkelijker gemaakt voor de hond. Deze informatie van het voor verteren zegt al iets over het verteringssysteem van de hond.

 

Misschien had ik hier mee moeten beginnen ont hou de informatie en pak eens het voer van jouw hond waar het etiket zichtbaar op is.

Kijk eens naar de ingrediëntenlijst. Wat zie je daarop staan?
In veel gevallen bij zakken voer staat daar als eerst een koolhydraatbron op. Bijvoorbeeld rijst, tarwegraan of mais.
Het is goed om te weten dat dát wat als eerste in de lijst voorkomt, het grootste aandeel inneemt in de brok.
Maar er zit een addertje onder het gras staat er als eerst bijvoorbeeld kip en daarna rijst, tarwegraan en mais zullen deze ingrediënten opgeteld in het algemeen hoger zijn als de kip.
Nu weet je wat er in de voeding zit en kun je concluderen of deze passend is bij de hond.

Het juiste voer voor jouw hond?

En stel dat jij toch een voeding aanbiedt die qua samenstelling eigenlijk hartstikke oké is, hoe weet je dan dat juist dit het juiste is?
Neem de volgende punten eens door bij jouw hond:

  • Jouw hond heeft bijvoorbeeld een vacht met een mooie, diepe glans. De haren liggen mooi aan op zijn lichaam en hij verhaart alleen wanneer dat past in de tijd van het jaar.
  • Heeft een goede ontlasting, maar 1 of 2x per dag een kleine hoeveelheid, geen diarree en niet wisselend van consistentie of kleur (bij het voeren van sommige diersoorten kan kleur afwijken) en er zit geen slijm op.
  • Hij heeft geen last van jeuk, allergieën, extreme gevoeligheid voor vlooien of gedragsproblemen.
  • Hij heeft ook niet een extreme behoefte om alles wat hij op straat tegenkomt te eten en eet geen ontlasting.


Kun je niet alle puntjes met ja beantwoorden? Neem dan toch nog eens zijn voeding eens onder de loep, want mogelijk past die niet bij jouw hond, ondanks dat het op papier er wel zo uit ziet.

Dure brokken geadviseerd door de dierenspeciaalzaak deze moeten toch wel goed zijn?

Helaas zijn er (veel) fabrikanten die liever goedkoop voer produceren door goedkope grondstoffen als vulmiddel te gebruiken, zoals granen, en dat vervolgens duur te verkopen. Daarnaast zijn er ook nog veel fabrikanten die werken volgens verouderde principes en dus grondstoffen in hun brok gebruiken waar jouw hond werkelijk niets mee kan. Dat resulteert in véél en vaak ontlasten, want alles waar jouw dier niets mee kan komt er aan de achterkant gewoon weer uit (je geld wordt dan letterlijk uitgepoept, best zonde eigenlijk van het geld en het lichaam) en de meest uiteenlopende klachten.

Terug naar die legosteentjes. Als we nu eens het woord brokken vervangen voor het woord legosteentjes. Dan begrijp je dat wanneer jij jouw hond legosteentjes voert waar hij eigenlijk niets mee kan, of die van mindere kwaliteit zijn, zijn lijf geen stevig bouwwerk is of kan worden. Hij is dan vatbaar voor elk denkbare aandoening omdat bewerkte voeding hoge insuline spiegel geeft en daar komen veel klachten uit voort zoals ontstekingen, spijsverteringsproblemen, huidproblemen. Nog een ander interessant feitje tussendoor giardia leeft op koolhydraten dus koolhydraat arme voeding helpt de giardia te ‘verhongeren'.
Andersom geldt ook dat wanneer jij legosteentjes geeft die wél bruikbaar en van goede kwaliteit zijn, zijn lichaam dus stevig en sterk is, en veel beter zichzelf in balans en gezond kan houden.

Ondanks de goede legosteentjes wordt jouw hond toch ziek, hoe zit dat dan?

Wanneer een dier echt de juiste voeding krijgt, maar het toch niet goed lijkt te doen, kun je je afvragen of hij zijn voeding dan wel goed op kan nemen. Kan hij uit zijn eten halen wat hij nodig heeft? Of zijn er bepaalde opnameproblemen? Denk hierbij aan het leaky gut syndroom (lekkende darm), stress, medicatie, parasieten etc.
Waar je misschien niet direct aan denkt een mentale disbalans heeft invloed op de fysieke staat van de hond. Denk hierbij aan verveling, traumatische gebeurtenissen, het spiegelen van de eigenaar, opvoeding.

Waar ik al mee begon het is te makkelijk om alles op voeding te schuiven, maar voeding is wel alles als je het hebt over de basis van een goede gezondheid!

Goede voeding is maatwerk. Kijk naar jouw hond!  Niet naar de beloftes op de zak met brokjes of die vriendelijke winkelmedewerker. Verdiep je eerst in de basisbehoefte van de hond en daarna in de behoefte van jouw eigen hond.

 

Ben je getriggerd door deze informatie en kun je wel wat hulp gebruiken bij het bepalen van de juiste voeding voor jouw hond? Ik zet mijn kennis graag in om jou en jouw hond te helpen in het bouwen naar een optimale gezondheid.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Greet
3 jaar geleden

Heel duidelijke informatie.
Goed vergelijk met de legosteentjes