Voeding

Voeding hoort binnen de holistische denkwijze de basisgezondheid van de hond.

Een natuurlijke geboorte en biest (eerste moedermelk) zijn belangrijk voor het ontwikkelen van de darmflora en de aanleg van het maag-/darmslijmvlies. Dit vormt de rest van het leven een bescherming tegen pathogenen.
Bij geboorte, socialisatie en opvoeding worden de chakra’s (punten van lichaamsenergie) gevoed en kan een hond met een minder goede start of trauma’s emotioneel of fysiek leegte hebben in de energie. Deze leegte kan weer problemen geven bij onderliggende organen.

Veel factoren hebben invloed op de spijsvertering, spijsverteringskanaal en organen kunnen voor problemen zorgen in de opname van voeding. Ook kan voeding problemen geven op spijsvertering en organen.

De hond is een carnivoor, hierop is de spijsvertering ingericht. Het is belangrijk om zo natuurlijk mogelijk te voeren, met een hoog vleesgehalte, dierlijke eiwitten en voldoende vetten. Voedingsbehoefte is afhankelijk van het individu, hierbij spelen leeftijd, energiebehoefte, castratie of juist dracht een rol. Een hond heeft geen koolhydraten nodig. Een teveel hieraan kan het lichaam moeilijk verteren en geeft gezondheidsrisico’s.

Spijsverteringsproblemen bij een hond die een zo natuurlijk mogelijke voeding krijgt kan betekenen dat er in de spijsvertering zelf een probleem zit. Ook kan emotioneel verteren lastig zijn, een emotioneel/mentaal probleem kan invloed hebben op de spijsvertering.

Een bewerkte voeding zoals brokken de gezondheid fysiek en mentaal op een negatieve manier kan beïnvloeden, denk hierbij aan ontstekingen. 

Binnen een consult neem ik altijd de voeding onder de loep of deze passend is bij de hond. 

 

“Laat voedsel uw medicijn zijn, en uw medicijn voedsel”
                                                                         Hippocrates